© Cyrille Weiner

VERDUN BATTLEFIELD

INSTALLATION OF AN EDUCATIONAL VISITOR’S ROUTE AROUND THE FORTS OF DOUAUMONT AND VAUX

© Cyrille Weiner

Battlefields are not sites that we visit – they are places through which we wander in awe and respect, experiencing them at the deepest level of our humanity. Initially, we neither see nor understand: just embankments, piles of rocks. It takes time and explanations; not to comprehend, but instead to come to terms with the extent of the rain of bombs that fell for four years on forts like Douaumont, with its thousands of mangled, buried victims, and to realise the absurdity of it all.

Our proposal was to facilitate the shock of discovery by providing pathways usable by all members of the public and by creating support structures for the essential explanations. Minimal intervention was required.

© Cyrille Weiner
© Cyrille Weiner

Visitors to World War I battlefields are left dumbfounded. The permanently wounded terrain imposes silence upon us.

Here there are no monuments, no attempt to re-establish an architectural order. The terms “landscape” and “architecture” are not appropriate here. The needs have been dealt with in a straightforward fashion: a lift so that everyone is able to reach the site, a ramp. The choices made are harsh: Corten steel, whose rusted surface is an expression of a form of timelessness, is the chosen material for the themes and explanations that encourage the visitors – especially the younger generations – to take away a little of this part of history with them. The rest is to be left in the purity of its horror.

© Cyrille Weiner
Location
Douaumont-Vaux
Mission
Restoration
and landscaping
Programme
Culture
Contractor
Société d’Equipement
du Bassin Lorrain (SEBL)
Team
Chatillon Architectes
Budget
€ 1.5m excl. VAT
Timetable
2014-2016