© Antoine Mercusot

EISENHOWER RESIDENCE

RESTORATION AND DEVELOPMENT OF A PRIVATE HOTEL INTO A PRESTIGIOUS RECEPTION VENUE

The Mignot Hotel – which owes its name to its first owner, Edouard Mignot – was built in the Beaux-Arts style between 1911 and 1913 on Boulevard Lundy in Reims by the Parisian architect François-Adolphe Bocage. For several months, it was the residence of General Eisenhower when Reims was recaptured by Allied forces in 1945.

In 2016, this historic site was acquired by the Descours family, owners of the EPI group, in order to transform it into a prestigious reception venue for the Champagne houses Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck, and Rare Champagne.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

Restoration is a means of bringing out the qualities of ancient buildings, all while providing the opportunity for reinvestment, even reinvention.

An initial diagnostic phase made it possible to retrace the historical presence of living spaces and their evolutions, but also to make an inventory of the elements of heritage-interest whose recovery seemed essential to us.

Along with the restoration, we also carried out a major project of restructuring, development, and interior design in order to revive the Eisenhower Residence in the spirit of a family home.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

We thus discovered the volumes and decors of the state rooms (Grand Salon, Petit Salon, smoking lounge, dining room...) and restored the private chambers, each with its own particular character. The project also allowed for the integration of a wine cellar, tasting areas, and a professional kitchen. The furniture was chosen with care so as to blend in perfectly with this new setting, to echo the history of the site, and to inhabit this new reception venue in a warm and contemporary fashion.

The landscaping project also provides for the conservation of plant rows on the boulevard and street, the recreation of a white flower bed behind the Eisenhower Residence, and the relocation of the original walk-through green area and rose garden on the side.

Location
Reims
Mission
Restoration,
interior design, and
decoration
Programme
Hospitality
Contractor
Epi Lundy Eisenhower
Team
Chatillon Architectes
Budget
Undisclosed
Timetable
2016 – 2021
© Antoine Mercusot